Kayıtlar

Eylül, 2017 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Hamparsum Notası

Resim
Müzisyen ve Besteci Hamparsum Limoncuyan'ın Türk Müziği Eserlerini Yazıya Geçirmek Amacıyla Kullandığı Özel Nota.Batı Notasının Öğrenilmesinden Önce Kullanılan ve Yedi Bağımsız İşaretle Bunların Üzerine Konulan Yedi Diyezin (#) Yardımıyla On Dört Değişik Sesi Gösteren Bu Nota Türk Müziğindeki Birçok Eserin Yitip Gitmesini Önlemekte Faydalı Olmuştur.Türk Genel Dizisinde Hamparsum Notasının Gösteremediği On Ses İse Tahminle Bulunur. III. Selim 'in İsteği Üzerine Bulunan Nota ,Giuseppe Donizetti'nin İstanbul'a Gelerek Batı Notasını Türk Müzikçilere Öğretişine Kadar Etkili Olarak Kullanıldı.

Hakimiyet-i Milliye

Resim
Kurtuluş Savaşı Sırasında Mustafa Kemal'in Yönerge ve Desteğiyle Ankara'da Kurulan Siyasal Gazete (10 Ocak 1920).İlk Başlarda Haftada İki Kez Yayımlandı.Recep Zühtü Soyak'ın Yönetiminde Haftada Üç Sayı Çıktı.TDK'nın Kuruluşundan Sonra Ad Değiştirdi.(bak.ULUS.) Temmuz 1928'de Yayımlanan Bir Hakimiyet-i Milliye Gazetesi http://gazeteler.ankara.edu.tr/dergiler/1998/171559/34673.pdf

Hadid Suresi

Resim
Kuran-ı Kerim'in 57.Suresi.Medine'de İnmiştir ve 29 Ayetten Oluşur.Demir Anlamına Gelen Hadid Suresinin Adı 25.Ayette Geçer ve Demirin Yararından Söz Edilir.Hadid Suresinde Allah'ın Bazı Sıfatları ,Evren Egemenliği,Hz. Muhammed'in Dine Çağrısı,Yardım,Savaşa Katılma,İnanan(Mümin) İnanmayanların(Münafık) Belirtileri,Dünyanın Geçiciliği Gibi Konular Yer Alır.

Karayolu Mühendisliği

Resim
Geçki: Bir Yolun Arazi Üzerinde İzlediği Yol. Plan: Yolun Yatay Düzlem Üzerindeki İzdüşüm. Alinyiman:Yolun Düz Giden Kısımları. Kurp:Yolun Doğrultu Değiştirdiği Kesimler. Enine Eğim:Yol Enkesitindeki Enine Yönde Verilen Eğim. Boyuna Eğim:Araçların Rampa İnerken veya Çıkarken Yola Verilen Düşey Eğim. Lâse:Kısa Mesafede Yükselmek İçin Yapılan Dar Kurplardır. Sanat Yapıları:Menfez,İstinat... Kafa Hendeği:Yarma Şevlerinden Gelen Suları Toplayarak Sanat Yapılarına Taşıyan Hendeklerdir.