Kayıtlar

Kasım, 2017 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Gliptik

Resim
Yunanca (Glyptike) Kazımak , Oymak Sözcüğünden Gelir.Değerli Taşlar Üzerine  Gravür Yapma Sanatıdır.Çoğunlukla Yontulan Taşlar Üzerinde Çukur Görünümlü Ya Da Çıkıntılı Figürsel Betimlerden Oluşur.En Eski Gliptik Örnekleri Sümerlerin Kullandığı Silindir Mühürler Sayılabilir.Bazı Örnekleri: Tazza Farnase ,Napoli,Ulusal Müze. Gemma Augustea ,Viyana,Sanat Tarihi Müzesi. 

Carl Hagenbeck

Resim
Hayvanat Bahçesi Kurucusu.Vahşi Hayvan Ticareti Yapan Babasının Yanında Yetişti,Vahşi Hayvanlarla 1875'ten Sonra Çeşitli Gösteriler Düzenledi.1907'de Hamburg Stellingen'de Bir Hayvanat Bahçesi Kurdu.Hayvanları Derin ve Geniş Hendeklerle Çevrili Bahçede Özgürmüşçesine Yetiştirerek Çağdaş Hayvanat Bahçelerinin Öncülerinden Biri Oldu.

Gün Değiştirme Çizgisi

Resim
Uluslararası Tarih Değiştirme Çizgisi de Denir.Greenwich'ten Başlayarak 180.Meridyeni Geçerken Tarih Değiştirmek Gerekir.Batıya Doğru Yol Alırken 180.Meridyen Geçildiğinde Bir Anda Ertesi Günkü Öğleye Geçilmiş Olunur.Bu Nedenle Batıya Doğru Giden Gemiler Bu Çizgiyi Geçtiklerinde Bir Gün Atlamalı,Doğuya Doğru Giden Gemilerde İse Bir Gün Önceki Tarihe Dönülmelidir.

Gordion (Yassıhöyük)

Resim
Friglerin Başkenti.Ankara'nın Polatlı İlçesi'nin 29 Km Kuzeybatısındadır.İlk Kez Gustav ve Alfred Koerte Adlı Alman Arkeolog Kardeşlerce 1901'de Kazıldı.Bulunan Eserler İstanbul Arkeoloji Müzelerine Taşındı.1949'a Kadar Başka Kazı Yapılmadı.1949'da Kazılara Yeniden Başlandı.Günümüzde de Sürmektedir.Açığa Çıkan Eserler Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi İle Gordion Müzesi'nde Sergilenmektedir.

Sakkarin

Resim
Tatlandırıcı Gücü Çay Şekerinin 500 Katıdır.Hiçbir Besin Değeri Taşımaz.

Safran

Resim
Mor Renkli ,Hoş Kokulu Çiçekler Açar.150000 Çiçekten Sadece 1Kg Safran Elde Edilir.

Küre Dağları

Resim
Karadeniz'in Batısında Yer Alır.Florasında 157 Endemik Bitki Türü Vardır.

Uğurböceği

Resim
(Coccinella Septempunctata-Seven Spot Ladybird) Gövdesi Yuvarlak,Genellikle Siyah,Siyah Noktalı Kırmızı veya Sarı Renklidir.Hem Kurtçukları Hem de Erişkinleri Bitki Bitleriyle Beslenirler.Bu Nedenle Bitkiler İçin Çok Faydalıdır.Bahçelik Alanlarda Sıkça Görülen Güzel Bir Böcek Olduğu İçin Uğurböceği Adıyla Anılır.En Çok Rastlanan Türü Yedi Noktalı Uğurböceğidir. Bu Türe Uçuşböceği ve Gelinböceği de Denir. Daha Seyrek Rastlanan Dokuz Noktalı Uğurböceği de Vardır. (Coccinella Novemnotata-Nine Spotted Lady Beetle)

Grip Virüsü

Resim
Grip Virüsünün Moleküler Yapısı Sık Sık Değiştiği İçin İnsan Bağışıklık Sistemlerini Karıştırmıştır.Sekiz Gene Sahiptir.Grip Genellikle Öldürücü Değildir.Grip Virüsü Üç Tipe Ayrılır.TİP A , Çok Değişiktir,Düzenli Mevsim Patlamaları ve Pandemilere Yol Açar.TİP B,Günümüzde En Çok Dikkat Çeken Grip Olup Küçük Salgınlar Yapar.TİP C,Ciddi Sağlık Sorunlarına Yol Açar. Grip Virüsünün Yüzeyinde İki Protein Bulunur.Biri Hemagglütinin Diğeri Neuraminidaz'dır.Bilindiği Gibi Dış Saldırılara Karşı Vücudun Temel Savunma Sistemlerinden Biri Antikorlardır.Antijen Arayıp Bulur ve Bir Daha Ayrılmamak Üzere Biokimyasal Bir Kenetleme Yaparak Antijenin Aktivitesini Etkisiz Duruma Getirirler.Ancak, Grip Virüsü Aminoasitlerini Bağışıklık Sistemi Değiştirir.Bunun Sonucu Olarak Antikorlar Virüsün Antijenini Tam Olarak Etkisiz Duruma Getiremez.Grip Virüsünde Aminoasit Değişimleri Az Olduğunda , Mevsime Bağlı Küçük Salgınlar Ortaya Çıkar.Değişimlerin Fazla Olması Durumundaysa Ölümle Sonuçlanabilecek Salgı

Grizay

Resim
Yalnızca Gri Rengin Tonlarının Kullanıldığı Tek Renk Resim.Önceleri Orta Çağ Yapılarında Renkli Cama Yer Vermeyen Citeaux Keşişlerinin Gerçekleştirdiği Vitraylarda Görüldü.Daha Sonra Taş Ya Da Mermer Heykelleri Çağrıştırmak İçin Grizaydan Yararlanıldı.Giotto'nun Padovadaki Duvar Süslemelerinde Duvarların Alt Bölümünde Yer Alan Erdem ve Kötülük Simgeleri Grizayın Erken Örneklerinden Sayılır .  ( Scrovegni Chapel-Italy,Padova)